Quantcast
Channel: gatzoli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΑΣΟΥ

$
0
0

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 η Διεθνής Ημερίδα, με θέμα «Μεταλλευτικό 
Συγκρότημα Θάσου: Διερεύνηση δυνατοτήτων Προστασίας Ανάδειξης & Επανάχρησης». Το επιστημονικό γεγονός πραγματοποιήθηκε εντός του
μνημείου και συμμετείχαν σε αυτό εκπρόσωποι 4 ελληνικών πανεπιστημίων και 3 ξένων επιστημονικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και οι πρόεδροι των ελληνικών τμημάτων των διεθνών οργανισμών για τα μνημεία ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Βιομηχανική Κληρονομιά). 

Στην επιστημονική εκδήλωση επισημάνθηκε η αξία του μνημείου και αναδείχθηκε περαιτέρω η μοναδικότητά του, κατά την διάρκεια των σημαντικών ανακοινώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ιστορία του και την ένταξή του στο ευρωπαϊκό ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο. 
Ταυτόχρονα έγινε αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (πρόσθετες φθορές, χλωρίδα) σε σχέση με τις ελλιπείς προσπάθειες συντήρησης του κατά το παρελθόν ενώ , παρουσιάστηκαν συγκριτικά παραδείγματα ανάδειξης συγγενών μνημείων από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο και διερευνήθηκαν οι προοπτικές διάσωσης και ανάδειξής του. 
Μετά την αναλυτική παρουσίαση του μνημείου που πραγματοποιήθηκε από την τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΔΠΘ κ. Αναστασία Στέλλα και στην οποία οφείλονται και τα λεπτομερή σχέδια της υπάρχουσας κατάστασης των εγκαταστάσεων καθώς και του προπλάσματος, παρουσιάστηκαν οι ανακοινώσεις των εισηγητών. 

Μεταξύ άλλων: η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη παρουσίασε την 
συνεχή μεταλλευτική δραστηριότητα στην Θάσο από τα προϊστορικά χρόνια όπως διαπιστώθηκαν από τις ανασκαφές σε αρχαία λατομεία που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες και αλλοδαπούς αρχαιολόγους, τις σημαντικές πληροφορίες που προέκυψαν σύμφωνα με τις οποίες η Θάσος παρουσιάζει μια παγκόσμια μοναδικότητα (διασώζεται το αρχαιότερο ορυχείο της Ευρώπης), καθώς και την επισήμανση ότι όλος αυτός ο πλούτος παραμένει άγνωστος, χωρίς καμία ανάδειξη. 

Ο Αντιπρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Μιχάλης Βαβελίδης, ανέλυσε διεξοδικά τη σημασία του μνημείου ως εμβληματικό κομμάτι της εξορυκτικής ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσίασε πολυάριθμες θέσεων λατομείων και μεταλλευτικών στοών με πολύτιμα πετρώματα, προτείνοντας ένταξή τους (σύμφωνα με αντίστοιχα παραδείγματα από το εξωτερικό) σ’ ένα δίκτυο ειδικού τουριστικού προορισμού και κατήγγειλε την εγκληματική χρήση μερικών από αυτά (Βούβες) ως σκουπιδότοπων. 
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας  μεταλλευτικού μουσείου που θα μπορούσε να ενταχθεί μαζί με τις άλλες στις προτεινόμενες χρήσεις στο Παλατάκι. 

Η επίτιμη προϊσταμένη του ΥΠΠΟΤ κ. Κορνηλία Τρακασοπούλου περιέγραψε το ιστορικό των ατυχών επεμβάσεων αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν στο Παλατάκι, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι ο αρχιτέκτονας του αξιόλογου εκλεκτικιστικού αυτού μνημείου είναι ο Γερμανός K.J.J. Von Vilas και όχι ο Ιταλός Αριγκόνι, σύμφωνα με την επικρατούσα μέχρι σήμερα άποψη. 


Ο Αν. Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Νικόλαος Λιανός αναφέρθηκε στην σημασία της τεκμηρίωσης της 
βιομηχανικής κληρονομιάς τόσο σε επίπεδο κτηριακού κελύφους όσο και εξοπλισμού και την ανάγκη κατανόησης της «ροής» παραγωγής ως προϋπόθεσης κάθε είδους επέμβασης αποκατάστασης-ανάδειξης. Στα πλαίσια αυτά, παρουσίασε και ανέπτυξε τις δυνατότητες μιας πιλοτικής εφαρμογής με χρήση 3D Terestrial Laser Scanner που πραγματοποίησε με φοιτητές του στο τμήμα του συγκροτήματος φούρνων τύπου Waels στο μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου.(ΜΣΘ) 

Ο Επ. Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας, παρουσίασε και ανέλυσε την σημασία και 
σπουδαιότητα αντίστοιχων μεταλλευτικών συγκροτημάτων στο Αιγαίο, πρότεινε την διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης του ΜΣΘ σε ένα δίκτυο παρεμφερών μνημείων που θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον τα σημαντικότερα ιστορικά μεταλλευτικά κέντρα, το Λαύριο, τη Σέριφο και τη Μήλο. Σχετικά με το κτήριο διοίκησης σημείωσε ότι το Παλατάκι είναι το σημαντικότερο από τα κτήρια διοίκησης αντίστοιχων μονάδων που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. 




Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Trending Articles