Quantcast
Channel: gatzoli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ; Kίνδυνοι και πιθανά σενάρια μέχρι το τέλος του έτους.

$
0
0

Του Δημήτρη Δημητρακόπουλου.
Η κατάσταση στην Ελλάδα.
Συνεχίζεται η σταδιακή υποχώρηση των υφεσιακών συνθηκών στην οικονομία.
·        Στο -5,6% διαμορφώθηκε η πτώση του ΑΕΠ της χώρας στο 1ο 3μηνο του 2013.
·        Η ενεργεία διαμορφώθηκε στο 27,4%.
·        Το χρέος συνεχίζει να παραμένει μη
βιώσιμο αφού έχει αναρριχηθεί στα 310 με 311 δισ. Ευρώ.
·        Συνεχίστηκε και στο 1ο 3μηνο του 2013 η μειωμένη είσπραξη της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικοί έμμεσοι φόροι) από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
·        Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν ύψους  0,44 δισ. έναντι προγραμματισμού € 1,15 δισ
·        Η πτώση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο του 2013 επηρεάστηκε και από την πτώση των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά -3,7% (μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για τον τουρισμό δεν αποδεικνύονται).
·         Οι διεθνείς μεταφορές πτώση κατά -14,5% (κυρίως των καθαρών εισπράξεων από την ναυτιλία).
·        Η  οικονομική δραστηριότητα στη χώρα στο 1ο 3μηνο του 2013 επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από την μεγάλη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση στην Κύπρο.
·        Η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων.
·      Οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα παραμένουν ανησυχητικές: τα υψηλά ιδιωτικά επίπεδα χρέους προκαλούν αυξανόμενα προβλήματα, πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Τα κόκκινα δάνεια έχουν αγγίξει τα 64 δις.                                                                         

Η θολή αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το φιάσκο της ΔΕΠΑ, η αναγνώριση του λάθους από το ΔΝΤ, και η υποβάθμιση του ΧΑ(Η MSCI ήρε την εμπιστοσύνη της από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ως ανεπτυγμένη οικονομία) στις αναδυόμενες αγορές αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ακόμη στον βούρκο…. Πουθενά δεν φάνηκε η Ελλάδα να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για την διάσωση της οικονομίας.

Η κατάσταση στην Ευρώπη:
·         Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δεν βρίσκεται ούτε κατά διάνοια κοντά στο τέλος της.
·         Tο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένο, προκαλώντας όλο και περισσότερα προβλήματα αναχρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
·         Τα κρατικά επίπεδα χρέους εξακολουθούν να αυξάνονται, κυρίως λόγω της οικονομικής συρρίκνωσης .
·         Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της διάσωσης της Κύπρου δε είναι προβλέψιμες.
·         Η ανεργία έχει αποδειχθεί αφόρητη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ρεκόρ υψηλών.
·         Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική ελίτ, και δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους με το «πολιτικό κατεστημένο» και τις «Βρυξέλλες»
·          
Οι πολίτες στις χώρες που πλήττονται περισσότερο έχουν είτε φτάσει, ή είναι κοντά στο να φτάσουν το σημείο όπου πλέον δεν είναι έτοιμοι, πρόθυμοι ή ικανοί να «σηκώσουν» τις αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις της κρίσης. Η μακροχρόνια ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι και οι περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, η αύξηση της ανεργίας και η απώλεια της ελπίδας, έχουν οδηγήσει σε συλλογική απογοήτευση, απελπισία και οργή, αυξάνοντας τον κίνδυνο των κοινωνικοπολιτικών εκρήξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Οι επόμενοι μήνες θα συνεχίσουν να επισκιάζονται από την αναμονή στις Βρυξέλλες και στις άλλες πρωτεύουσες για το αποτέλεσμα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013.  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα προτιμούσε κάποια άλλη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό της ηγεσία της Άνγκελας Μέρκελ. Μία νέα γερμανική κυβέρνηση είναι απίθανο να κάνει ριζικές αλλαγές όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.  Έτσι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον.

 Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στην οικονομία οδηγούμαστε σε μία άτυπη στάση πληρωμών (δανείων και φόρων και εισφορών ) εκ μέρους των πολιτών. Οι δόσεις των μνημονίων τελειώνουν και πιθανά να έχουμε ένα νέο haircutμόνο που αυτό δεν θα γίνει μόνο προς τους δανειστές αλλά και προς τους καταθέτες. Το όριο προστασίας των 100.000 Ευρώ θα αρθεί μέσα στο καλοκαίρι, έτσι το haircutδεν θα έχει όριο χρημάτων.

Γνωρίζοντας όλα αυτά ο πρωθυπουργός,  πιθανά να κάνει ένα βήμα μπροστά προκαλώντας εκλογές τον Σεπτέμβριο σέρνοντας και εξευτελίζοντας  τις άλλες δύο συνιστώσες της κυβέρνησης και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ οργανωθεί. 
Δείτε το κλείσιμο της ΕΡΤ σαν ένα σκαλί εναντίων των ενδοκυβερνητικών αντιπάλων. Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασιστικός που σέρνει τους άλλους από την μύτη. Μην πιστεύεται τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν την δημοσιότητα, χρησιμοποιούνται για να εξευμενίσουν τις αντιδράσεις.  
Η πραγματική εικόνα είναι άλλη. 
Ο φόβος για την εκλογικό καταποντισμό των άλλων δύο, τους κρατάει στο.. άρμα. 

Αν δεν  τολμήσει ο Σαμαράς, η άτυπη στάση πληρωμών, θα μας οδηγήσει στην δύνη  της οικονομικής καταστροφής.






Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Trending Articles