Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο
Αναγκαιότητα της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ΑΕ, Σταύρος Σταυράκογλου, την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ελληνικών λιμένων. Προσδοκά, δε, ότι μπορεί και πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσω της αλλαγής αυτής τα λιμάνια θα συμβάλουν
καθοριστικά στην ανάπτυξη. Με τη συνέντευξή του στο «Π» στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Αντί να σκιαμαχούμε με διάφορες αφορμές για τοπικά ζητήματα, διαιωνίζοντας έναν μελαγχολικό επαρχιωτισμό, μπορούμε να αναδείξουμε συνέργειες δράσεων».Εκλεισαν ήδη τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας;
Το «λιμενικό προϊόν» είναι ένα κατ’ εξοχήν ετερογενές προϊόν. Το «προϊόν» αυτό διαπλέκεται, περισσότερο ίσως απ’ ό,τι άλλα αγαθά, με προβλήματα γενικότερου χαρακτήρα, όπως πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, απασχόλησης, περιφερειακής πολιτικής, τουρισμού κ.ά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Αλεξανδρούπολη των χαμένων ευκαιριών, των πολλών προβλημάτων, αλλά και των ισχυρών προοπτικών.
Το στοίχημα είναι να ενταχθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το συνολικό ελληνικό λιμενικό δίκτυο, με τρόπο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, στο πλέγμα των διευρωπαϊκών μεταφορικών δικτύων που οδηγούν στην καρδιά της ενιαίας αγοράς των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, καθώς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Αντί να σκιαμαχούμε με διάφορες αφορμές για τοπικά ζητήματα, διαιωνίζοντας έναν μελαγχολικό επαρχιωτισμό, μπορούμε να αναδείξουμε συνέργειες δράσεων σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Οι παρελκόμενες ωφέλειες θα είναι άκρως πολύτιμες για την ευρύτερη περιοχή του Εβρου, αλλά και της Θράκης γενικότερα. Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι αποτελεί τον βιολογικό όρο εξέλιξης της πόλης, καθώς στην κατασκευή του λιμανιού και του σιδηροδρόμου βασίστηκε η ύπαρξη της ίδιας της πόλης, ενώ για τη μεν Σαμοθράκη οι λιμενικές υποδομές εξ ορισμού αποτελούν το κύτταρο της ζώσας καθημερινότητας και βασικό συστατικό κάθε αναπτυξιακής απόπειρας.
Ο τετριμμένος όρος «ανάπτυξη» σε κάθε περίπτωση για την ευρύτερη περιοχή αντλεί την τελική δικαίωσή του εν πολλοίς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την εκμετάλλευση των λιμένων της χώρας μας;
Η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ελληνικών λιμένων είναι αναγκαιότητα της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη.
Αν και διαπιστώνεται σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες της πολιτικής μεταφορών και της πραγματικής απόδοσης των Συνδυασμένων Μεταφορών, σήμερα πρυτανεύει η λογική της παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών και παροχής λιμενικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη παρουσία ισχυρών λιμενικών οργανισμών που θα περιοριστούν στον εποπτικό και ρυθμιστικό τους ρόλο, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Θεωρώ πως είναι αναγκαίος ο συνολικός επανασχεδιασμός του περιεχομένου των δημόσιων πολιτικών, του ρόλου των δημόσιων αρχών, των αρχών που διέπουν την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των λιμένων. Το πλέον κρίσιμο είναι η επανεξέταση της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα έργου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η ηγεσία του Ταμείου έχουν αντιληφθεί απόλυτα. Η στόχευση πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ελληνικού λιμενικού συστήματος με καθοριστική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είστε αισιόδοξος στη σημερινή Ελλάδα για την επιτυχή έκβαση του μοντέλου της λιμενικής ανάπτυξης που υποστηρίζετε;
Στη σύγχρονη Ελλάδα της μεταβατικής περιόδου και του μνημονίου, όλοι έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε εποικοδομητικά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να ορθοποδήσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Είναι θέμα εθνικής και φυλετικής επιβίωσης να επιστρέψει στη χώρα μας η ελπίδα και τα νέα παιδιά να πιστέψουν ότι μπορούν να σταδιοδρομήσουν στην Ελλάδα. Ο πλέον κυρίαρχος από τους τομείς που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι το μέγα της θαλάσσης κράτος.
Υπενθυμίζω ότι οι κάτοικοι του χώρου αυτού που λέγεται Ελλάδα είναι δεμένοι με τη θάλασσα και έχουν ιστορία 10.000 ετών με αυτήν. Η μακρά αυτή παράδοση των Ελλήνων με τη θάλασσα έχει οδηγήσει την ελληνική ναυτιλία στην πρώτη παγκόσμια θέση. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σήμερα δεν περιορίζονται μόνον στη ναυτιλία, αλλά και στην άμεσα συνδεδεμένη με αυτή λιμενική βιομηχανία.
Από την άλλη πλευρά, θεσμικές αλλαγές επιταχύνουν την ανάδειξη παγκόσμιων διαχειριστών τερματικών σταθμών, ενώ η εταιρική υπόσταση των λιμενικών αρχών αλλάζει τη λιμενική βιομηχανία καθοριστικά. Η επιλογή του εκάστοτε λιμανιού ως επενδυτικού σταθμού δεν καθορίζεται πλέον από τη γεωγραφική θέση του, ούτε τα λιμάνια εξυπηρετούν πλέον αποκλειστικά παράγωγο ζήτηση. Ωστόσο, το δεδομένο ενδιαφέρον εταιρειών υπηρεσιών χερσαίων μεταφορών, αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για συμμετοχή στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών και τη διοίκηση των λιμένων, μετατρέπει το λιμενικό συγκρότημα σε μια πολύπλοκη οντότητα με σημαντικό αριθμό δρώντων παραγόντων.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο και να ξαναφέρουν την ελπίδα στη νέα γενιά των Ελλήνων. Μπορούμε να ανατρέψουμε ειρηνικά το μνημόνιο, αρκεί να προχωρήσουμε γρήγορα στους τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και αποδεδειγμένη υπεραξία.
Εχει ήδη πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών των 12 οργανισμών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ.Ο μέτοχός σας, το ΤΑΙΠΕΔ, πώς αντιμετωπίζει τη λιμενική ανάπτυξη;
Σας ανέφερα και πριν πως αποτελεί προσωπική ευτυχία η συνεργασία με την ομάδα έργου του ΤΑΙΠΕΔ και την ηγεσία του Ταμείου. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο, εξωστρεφές και ρεαλιστικό πλάνο αξιοποίησης και ανάπτυξης του υπάρχοντος ελληνικού λιμενικού συστήματος σε διαδραστικό συνεργατικό επίπεδο με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Είναι πασιφανές πως μονάχα η είσοδος ιδιωτών στη λιμενική βιομηχανία θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
Η σημερινή Ελλάδα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ούτε να προγραμματίσει ορθολογικά τις επενδύσεις αυτές και η κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στη διευκόλυνση της εισόδου ιδιωτών στη λιμενική βιομηχανία, με μεθόδους που εξασφαλίζουν ταχύτητα και διαφάνεια στην εκτέλεση των έργων και διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία Cosco αποτελεί παράδειγμα άψογης διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ποιες είναι οι πρώτες παρεμβάσεις που υλοποιείτε;
Επιδίωξη της νέας διοίκησης αποτελεί η δημιουργία μιας ανταγωνιστικότητας που δεν θα εδράζεται μονομερώς στο γεωγραφικό και γεωστρατηγικό μας προσδιορισμό, υπό το πρίσμα της διορθώσεως παθογενειών και ελλείψεων του παρελθόντος, μακριά από ονειρώξεις και έχοντας ως πυξίδα πορείας τη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας.
Πρωταρχικής σημασίας είναι το έργο της εκβάθυνσης του λιμένα, που αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου να καταστεί το λιμάνι κόμβος διαμετακόμισης και συνδυασμένων μεταφορών, ώστε να επιτευχθεί οποιαδήποτε προσέλκυση επένδυσης.
Η διαδικασία της προκήρυξης έχει ολοκληρωθεί, μετά τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών έχει προκύψει τελικός μειοδότης και είναι πλέον στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έπεται η υπογραφή της σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο και επίσης ξεκινάμε την υλοποίηση της ανάπτυξης ενός διαδρόμου συνδυασμένων μεταφορών που θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα με τα λιμάνια της Βάρνας και του Μπουργκάς. Επιπρόσθετα, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για σύγχρονες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, την κατασκευή σύγχρονης μαρίνας στο πλαίσιο ενός λιμένα αναψυχής, την αναζήτηση λύσης για την οδική σύνδεση λιμένα με την Εγνατία Οδό, την κατάθεση πρότασης για τα υδατοδρόμια στο πλαίσιο του νέου νόμου εξετάζοντας τη δυνατότητα κατασκευής πλωτής εξέδρας για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη και, φυσικά, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών τόσο της Σαμοθράκης όσο και της Αλεξανδρούπολης.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο μεταίχμιο, μεταξύ στασιμότητας και επιτάχυνσης, μεταξύ αδράνειας και μεταβολής και ως νέα διοίκηση με απόλυτο αίσθημα ευθύνης έχουμε επιλέξει να πασχίσουμε για την απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου, αποδεχόμενοι πως δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο ανοχής και υστέρησης.
paraskhnio.gr
paraskhnio.gr