Ως εδώ, οι τραμπουκισμοί
κοινών εκβιαστών…
Οι Σόιμπλε της εικονικής Ευρώπης εκτροχιάστηκαν.
Ξαναχτύπησαν…
Φαίνεται, ότι δεν νοιάζονται αν εκτρέπονται σε φασίζουσες συμπεριφορές…
Αν λαβώνουν θανατηφόρα το όποιο κλίμα συνεννόησης ή συζήτησης.
Έστω κάποιου διαλόγου (υποτίθεται) μεταξύ εταίρων…
Ξαφνικά, κρύβονται με τελεσίγραφα μέσω e-mail(!!!)
Διέταξαν, τον «ξαφνικό θάνατο» ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ…
Το «μπαμ και κάτω» και των τριών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.
Το e-mail, παρακαλώ, ΝΕΟ ΟΠΛΟ τρομοκρατίας. Με σιγαστήρα!..
Αν αυτός, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φασισμός, τι είναι;
Αν αυτή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βαριά προσβολή-αιτία ρήξης, τι είναι;
Αν αυτό, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ύφος και θράσος νικητή-κατακτητή, τι είναι;
Η ώρα του «όχι» –του ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΟΧΙ- του «άντε στο διάολο» έφθασε για την Αθήνα.
Ας προσέξει. Και με μισό βήμα πίσω –τέτοιες στιγμές- χάνονται όλα.
Στον αέρα βρίσκεται από χθες η καταβολή του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου, μετά και τη σοβαρή εμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών με αφορμή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.
Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο.Ρεν ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε λέξη προς λέξη το χωρίο της έκθεσης των δανειστών που αναφέρεται στο θέμα της εκκαθάρισης και προετοιμασίας για ιδιωτικοποίηση των τριών εταιριών, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των προθέσεων τους.
Σίμον Ο’Κόνορ: «Το Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη».
Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν η πρόταση της ελληνικής πλευράς έπασχε κυρίως από πλευρά «δημοσιονομικής επίπτωσης» χωρίς ωστόσο κανείς στις Βρυξέλλες να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα ποσά. Επί της ουσίας η κυβέρνηση, αν θέλει να λάβει το 1 δισ. που απομένει από τη δόση του Ιουνίου (0,5 δισ. από τον EFSF και 0,5 δισ. από τα λεγόμενα SMP’s) και να ελπίζει σε έναρξη των συζητήσεων για την κανονική δόση του τριμήνου που έπεται (3 δισ. από EFSF και 1,8 δισ. από το ΔΝΤ) πρέπει να αποφασίσει και τεκμηριωμένα να παρουσιάσει το πώς θα κλείσει, ή το πώς θα πουλήσει τις τρεις εταιρίες μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι δανειστές εμμένουν στο θέμα καθώς πέραν του προϋπολογισμού επηρεάζεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Η δε κυβέρνηση, αν δεν λάβει εγκαίρως τα 0,5 δισ. των SMP’s δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει το budget του 2013, πόσο μάλλον να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμούν κύκλοι κοντά στις συζητήσεις, σχολιάζοντας την πρακτική της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί δημοσιονομικά στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης εγγράφοντας τα SMP’s στα έσοδα.
Η κυβέρνηση ήλπιζε στο 1 δισ. του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου για να μπορέσει να αντέξει χωρίς άλλες εισροές από Βρυξέλλες και ΔΝΤ για όσο χρειαστεί η κανονική διαπραγμάτευση για τον έλεγχο του τριμήνου, ίσως και να βγάλει τη χρονιά. Μετά το eurogroup του Ιουλίου ο υπουργός οικονομικών είχε υπολογίσει δημόσια ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο.