Quantcast
Channel: gatzoli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Εκστρατεία φορέων του Έβρου για αναζήτηση δοτών μυελού των οστών

$
0
0
Μία εκστρατεία ενημέρωσης και μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης με στόχο να βρεθούν δότες μυελού των οστών, ξεκινούν από κοινού φορείς και σύλλογοι του Έβρου. Στόχος της προσπάθειας αυτής, η δημιουργία τράπεζας μυελού των οστών στοΠανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Έβρου, που θα είναι ικανή να στηρίζει όσους βρεθούν στην ανάγκη μεταμόσχευσης. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται πράξη πιο ενεργά σήμερα, με αφορμή το πρόβλημα υγείας ενός νεαρού συμπολίτη μας, που μόλις στα 32 του χρόνια, καλείται τώρα να δώσει τον δυσκολότερο αγώνα της ζωής του… 


Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Αναστάσιος Κοντακίδης, σημείωσε πως είναι τεράστια η ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου, τονίζοντας πως κανείς δεν γνωρίζει πότε ο ίδιος ή κάποιος δικός του άνθρωπος θα χρειαστεί κάποιο μόσχευμα. Παράλληλα, η κρισιμότητα δημιουργίας της τράπεζας στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είναι τόσο μεγάλη, εξαιτίας του πολύ μικρού προσδόκιμου ζωής για άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια, για την οποία κρίνεται απαραίτητο το μόσχευμα. 

«Η διαδικασία, εφόσον το δείγμα κάποιου δότη βρεθεί να είναι συμβατό με κάποιον  συνάνθρωπό μας που χρειάζεται μόσχευμα, είναι ιδιαιτέρως απλή και ανώδυνη. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στον οργανισμό, ο δότης γυρίζει αμέσως σπίτι του και στην εργασία του. Όλα τα δείγματα είναι καταγεγραμμένα στην παγκόσμια τράπεζα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σωθεί μία ζωή. 
Κι αυτό είναι το σημαντικότερο, διότι οι ασθενείς που χρειάζονται τέτοια μοσχεύματα, δυστυχώς, δεν έχουν μεγάλο περιθώριο αναμονής», αναφέρει ο κ. Κοντακίδης, ενώ στο κάλεσμα των συλλόγων που συμμετέχουν στην προσπάθεια, τονίζονται τα εξής: «Ίσως εσείς ή ένας φίλος σας που θα ενημερώσετε, να είστε ο συμβατός δότης που θα μπορέσει να χαρίσει ζωή και ανθρωπιά και να λάβει χαρά, ικανοποίηση και δύναμη από αυτή του την πράξη. Η διαδικασία πλέον είναι απλή, ΑΝΩΔΥΝΗ και δεν κοστίζει. 
Δίνετε απλά ένα μικρό δείγμα αίματος (όπως σε μια γενική αίματος), που σας επιτρέπει να δείτε αν είστε εσείς αυτός που θα δώσει συνέχεια στη ΖΩΗ!!!... Αν είστε ο τυχερός συμβατός δότης, η επόμενη διαδικασία είναι το ίδιο απλή και ασφαλής όπως με την αιμοδοσία ή τη δωρεά αιμοπεταλίων!!!»

Η διαδικασία
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών γίνεται για θεραπεία ασθενών που έχουν μυελική απλασία (ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος), λευχαιμία (παραγωγή παθολογικών κυττάρων), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα, ή μυελική καταστροφή (από ακτινοβολία ή φάρμακα). Παλαιότερα, αυτοί οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο, σήμερα μπορούν να σωθούν αν λάβουν μυελικό μόσχευμα. 
Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 55 (προτιμότερο 50) χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας), με την παρακάτω διαδικασία:
• Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του.
• Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητάτου να συμπεριληφθεί στους εθελοντές.
• Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά.
• Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή.
• Υποβάλλεται σε λήψη μικρής ποσότητας αίματος (15 ml περίπου), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών.
• Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εαν ο ίδος έχει συγκατατεθεί γι’ αυτό.
• Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 55 του χρόνια. Εχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία.
• Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Trending Articles