Quantcast
Channel: gatzoli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Μια φτερωτή θεά εμπνέει την Ανθρωπότητα

$
0
0

Σήμερα το βράδυ η παρουσίαση του λογοτεχνικού Ημερολογίου από την ομάδα Ποίησης της ΕΠΟΦΕ, εμπνευσμένο από την Νίκη της Σαμοθράκης
Σύλλογος Κυριών και Δεσπονίδων, 14ης Μαίου 78, στις 9
Μετά από την ανακάλυψη του το 1863 και την έκθεσή του στο Λούβρο το 1884, το άγαλμα της Νίκης δεν ανήκει μόνο στο
υποχρεωτικό πρόγραμμα επίσκεψης αναρίθμητων τουριστών και Αρχαιολόγων σε αυτό το Μουσείο, αλλά και αντικείμενο θαυμασμού και κριτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Ποιητές και Καλλιτέχνες τον αιώνα που πέρασε.
Αυτό δείχνει πως η θέση της είναι πολύ σημαντική μέσα στα πλαίσια της νεώτερης Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού, και η λάμψη της δεν περιορίζεται μόνο στη θέση του Μουσείου στο οποίο βρίσκεται.
Ήδη, στο ξεκίνημα του 20ουαιώνα, ο Γερμανός ποιητής Ρίλκε, της αποδίδει ιδιαίτερη εκτίμηση, και την ορίζει ως μέτρο και κριτήριο για την υποδειγματική τέχνη.

Το 1902 σε ένα γράμμα που έγραψε στη γυναίκα του κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Παρίσι, γράφει: ¨Η Αφροδίτη της Μήλου μου φαίνεται πολύ Μοντέρνα…αλλά η Νίκη της Σαμοθράκης είναι για μένα ένα θαύμα και σαν να είναι όλος ο κόσμος¨.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το μεταμοντέρνο Μνημείο που δημιούργησε η Ομάδα Χάους Ρούκερ και κο, το 1977, στο Λίντς τηςΑυστρίας. Πάνω σε μονταρισμένες πλάκες αλουμινίου ύψους 7,5 μέτρων, απεικονίστηκε το άγαλμα και στήθηκε πάνω από την στέγη του κτιρίου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η ομάδα της εταιρείας Ρούκερ σχεδίασε και μια άλλη παρέμβαση, για να τοποθετηθεί στην Φραγκφούρτη αυτή την φορά, στην κοίτη του ποταμού Μάιν, μπροστά από το Μουσείο Αρχτεκτονικής.
Το 1922, σύμφωνα την ιδέα-Όνειρο του Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε ντ΄ Ανούντσιο, τοποθετήθηκε μια Νίκη στην πλώρη του καταδρομικού πλοίου Πούλια, στο Γκαρντόν της Γκάρνταζε, που ονομάστηκε η Νικητήρια (Βιττοριάλε)  των Ιταλών.
Το 1911, να μην ξεχάσουμε την Ασημένια Κυρία (Silverlady) που τοποθέτησε η εταιρεία Ρόλς Ρόυς, μπροστά στο μοντέλο της Ρόλς Ρόυς Κύλερ (Rolls-Royce-Kühler).

Πηγαίνοντας τώρα στον Γερμανικό χώρο, και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, θα δούμε πολλές φτερωτές Νίκες. Η ίδια η εικόνα της Βαυαρίας στο Μόναχο, τοποθετημένη μπροστά σε ένα σύμπλεγμα Αρχαιοπρεπών Ελληνικών κτιρίων, έστω χωρίς φτερά, είναι μα θεά της Νίκης, επηρεασμένη από τα Ελληνικά πρότυπα.
Σήμερα το βράδυ, εκτός από μια παρουσίαση του Κώστα Παπαγιάννη σχετικά με το άγαλμα, θα παρουσιαστεί η Αντήχηση του αγάλματος στον μετέπειτα κόσμο, ενώ μέλη της Ομάδας ποίησης, θα διαβάσουν ποιήματα από το Ημερολόγιο. Σας περιμένουμε λοιπόν…


της Μαριάννας Παυλίδου














Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Trending Articles