Quantcast
Channel: gatzoli
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Η φούσκα των φωτοβολταϊκών

$
0
0


Του Δημήτρη Δημητρακόπουλου. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κινεζικές επιδοτήσεις για την παραγωγή Φωτοβολταϊκών έχουν ενθαρρύνει εκατοντάδες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά. Από το 2008 έως το 2012, η παραγωγή Φωτοβολταϊκών στην Κίνα έχει δεκαπλασιαστεί με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν κατά 75%   φτάνοντας ακόμα και...

τα 65 σεντς ανά watt - τόσο χαμηλά ώστε ακόμη και οι κινεζικές εταιρείες δεν μπορούν να έχουν κέρδος. Οι τιμές έπεσαν κάτω από το κόστος κατασκευής, και οδήγησαν δεκάδες ευρωπαϊκά και αμερικανικά εργοστάσια σε κλείσιμο. Πολλά ονόματα εργοστασίων είναι πολύ γνωστά, αλλά το πιο η  πιο τρανταχτή περίπτωση ήταν αυτή της Solyndra. Μια εταιρεία με πολύ μεγάλη τεχνολογία στα Φ/Β, το παράδειγμα της οποίας είχε χρησιμοποιήσει ο ΟΒΑΜΑ στην πρώτη του εκλογή περιγράφοντας τους στόχους του για το μέλλον των επιχειρήσεων  στις ΗΠΑ.



Οι λόγοι της κατάρρευσης των επιχειρήσεων από Αμερικανικής πλευράς ήταν  οι παράνομες επιδοτήσεις και το ντάμπινγκ τιμών των Κινέζικων εργοστασίων, Τα κινέζικα Φ/Β και εδώ στην Ελλάδα ήταν πάντα κατά 25% φθηνότερα. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η μεγάλη κρατική χρηματοδότηση των επενδύσεων στα εργοστάσια νέας τεχνολογίας, πολλές φορές ξεπερνούσαν το 90%. Μετά από κλείσιμο σημαντικών μονάδων στις ΗΠΑ,  οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σκληρή τιμολόγια για κινεζικής κατασκευής ηλιακών κυψελών και πάνελ. Η Ευρώπη ακόμα εξετάζει ανάλογες κυρώσεις.


Οι  χαμηλές τιμές PV ήταν προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων η ζήτηση όμως έφερε και τον κορεσμό των φωτοβολταϊκών πάνελ. Ο παραγωγή που είναι για διάθεση σήμερα είναι διπλάσια από τις πωλήσεις που έγινα το 2012 και αγγίζουν τα 30 gigwatts. Η τεράστια παραγωγή απειλεί την υγεία της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συνολικά. 



Το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε με την κατάρρευση της θυγατρικής εταιρείας της Suntech, μια από τις πέντε πρώτες βιομηχανίες στον κόσμο, η οποία περιμένει την απόφαση των κινεζικών αρχών για την διάσωσή της. Είναι σπάνιο για τις κινεζικές εταιρείες να πτωχεύσουν, γιατί η Κινεζική κυβέρνηση τις διασώζει συνήθως τους να μην βλάπτουν τη φήμη των κινεζικών επιχειρήσεων εν γένει. Αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει Wuxi Suntech είναι "too big to fail», η εταιρεία έχει ήδη κηρύξει πτώχευση έχοντας ομόλογα μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Η πτώχευση θα δοκιμάσει την προθυμία της εθνικής κινεζικής κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδοτεί κατασκευαστές φωτοβολταϊκών σε μια αγορά που έχει ήδη πλημμυρίσει με μια υπερπροσφορά φθηνών πάνελ. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Wuxi πιέζουν για την διάσωση της , φοβούμενοι την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας και την κοινωνική αναταραχή. 


Η μητρική εταιρεία Wuxi της Suntech, Suntech Power, δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση,  η μετοχή της όμως που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απο $ 85 έπεσε στα 30 σεντς σε μια εποχή που το χρηματιστήριο της Ν.Υ ανεβαίνει, ενώ για δύο στελέχη της Suntech έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη Κίνα. Του Ιδρυτής Shi Zhengrong, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και ένας Διευθύνων Σύμβουλος David King, ενώ η κινεζική κυβέρνηση ερευνά τα οικονομικά της εταιρείας.


Οι τιμές των φ/Β σήμερα είναι φθηνές, η μεγάλη πρόσφορα ίσως τις κάνει φθηνότερες όμως η αναταραχή και η καταστροφή σημαντικών μονάδων παραγωγής ίσως στο μέλλον να εκτοξεύσει τις τιμές. Αυτό που δεν βοηθά σίγουρα είναι την τεχνολογική εξέλιξη των Φ/Β που θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά. 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7209

Trending Articles